Aynı hamurdan küçük farklılıklarla hem açma hem poğaça yapabilirsiniz..
Malzemeler:
1 su bardağı süt,
yarım su bardağı sıcak su,
yarım su bardağı sıvıyağ,
bir yemek kaşığı toz şeker,
bir çay kaşığı tepeleme tuz,
bir yumurtanın sarısı üzerine ayrılacak beyazını hamura koyabiliriz..
Aldığı kadar un,
yarım paket yaş maya veya bir paket toz maya,
Üzeri için iki yemek kaşığı pekmez (yarım çay bardağı su ile sulandırın),
bir su bardağı susam,
çörek otu,
Yapılışı:
süt, sıcak su, sıvıyağ, yumurta beyazı, şeker, tuz yaş maya kullanıyor iseniz yaş mayanızı karıştırın, üzerine un (toz maya kullanacak iseniz toz mayanızı unun üzerine döküp) koyarak yumuşak bir hamur elde edin, 1 saat kadar dinlendirin. Simit yapmak için kavrulmamış ise susamınızı bir tavada pemebeleşinceye kadar kavurun, hamurdan ceviz büyüklüğünde iki parça alın, şerit yapıp onları birbirine dolayarak simit şekli verin, önce sulandırılmış pekmeze sonra susama batırıp yağlanmış ve/veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin..Açma yapmak için biraz daha sıvıyağa ihtiyacımız var, elinizi yağlayın, hamurdan cevizden daha büyük bir parça alın, şerit haline getirirken ve kendi etrafında iki uçtan ters yöne çevirirken elinizi hep yağa batırın, sonra uçlarını sıkıca birleştirip açma şekli verin, yağlı ve/veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin, açmaların üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu atın, önceden 50 dereceye ısıtılmış fırında 10 dakika bekletin, sonra 200 dereceye ayarlayıp alt-üst kızarıncaya kadar pişirin..Afiyet&şifa olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder