30 Mart 2016 Çarşamba

LOKUMLU KURABİYE..



Şunu belirtmeliyim ki bu hamur çok lezzetli oldu, illa lokumla yapmak zorunda değilsiniz, elmalı ya da sade bile yapsanız çok seveceğinizden eminim..
Malzemeler.
yarım paket yumuşamış margarin
yarım su bardağı sıvıyağ
2 yumurta (birinin beyazını ayırıyoruz)
yarım su bardağından biraz fazla toz şeker
yarım çay bardağı süt
1,5 su bardağı mısır nişastası
bir paket vanilya
bir paket kabartma tozu
aldığı kadar un
istediğiniz bir lokum çeşidi
bir avuç çekilmiş fındık
üzeri için iki yemek kaşığı pudra şekeri
 Yapılışı:
Margarin, sıvıyağ, birinin beyazını ayırdığımız yumurtalar, şeker ve sütü karıştırın, nişasta , üzerine kabartma tozu ve vanilya serperek yoğurun, sonra elinizi bırakıncaya kadar(yaklaşık 1 su bardağı) un ilave ederek hamurunuzu hazırlayın. Lokumlarınızın büyüklüğüne göre inceltmeniz gerekiyorsa bıçak yardımıyla onları ayarlayın, sonra tıpkı poğaça yapar gibi arasına lokum koyduğunuz kurabiyelere şekil verin, ben hafif elips şekli verip ucunu önce yumurta akına sonra çekilmiş fındığa batırdım, sonrasında da önceden ısıtılmış 180 derece fırında (turbosu kapalı iken) altı pembeleşip üstü pembeleşmeye başlayıncaya kadar pişirdim, üzerinin beyaz kalmasını istiyoruz..Ilıkken pudra şekeri serpip soğukken servis edebilirsiniz..Afiyet&şifa olsun.. 



29 Mart 2016 Salı

Sosyete Mantısı

Malzeme miktarlarını belirtmeye gerek duymuyorum, ne kadar ihtiyacınız varsa o kadar ayarlayabilirsiniz, bir adet hazır yufkadan 8 adet mantı çıkıyor, içine kıyma soğan ve baharat koyuyoruz, kızartmak için sıvıyağ, üzeri için de sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos hazırlıyoruz.. Kıymanın içine ince çekilmiş soğanı ve baharatları koyarak yoğurun, yufkalarınızı sigara böreği formatında 8 parçaya kesin, kıymayı çiğ olarak içine koyup resimdeki gibi sarın ve bir kürdan yardımıyla gül şekli verip kısık ateşte kızartın, iç harcı çiğ olduğu için yavaş kızarsın istiyoruz, kızartma işlemini daha hızlı yapmak isterseniz iç harcını kavurup koyabilirsiniz , ya da altı yağlanmış tepsiye dizip üzerine de yağ sürerek fırında da kızartabilirsiniz..sıcakken üzerine yoğurt ve salçalı sos ile servise hazır..Afiyet&şifa olsun..


28 Mart 2016 Pazartesi

Babamıza pasta yaptık..


Pastamızın kremasında çikolatalı mousse ve muz kullandım.. çok yakışmıştı, pandispanyamız da kakaoluydu, hazır pastabanlardan kullandım, süt ile ıslattım.
Çikolatalı mousse aslında başlı başına çok keyifli bir tatlı, ama yapılış aşamalarına özen göstermelisiniz..Özellikle yemekli misafirlerinize yemeğin üzerine ya da kahveye gelenlere kahvenin yanında ikram edebilirsiniz..Çok yakışır..


Malzemeler (8 kişilik) :
2 paket sütlü çikolata, bir paket bitter çikolata (kare olanlardan , toplamda 240 gram)
4 adet yumurta 
bir çay bardağı süt
3 yemek kaşığı toz şeker
bir paket hazır krema (buzdolabında soğumuş olacak)
Yapılışı:
Çikolataları benmari usulü eritin, eridikten sonra benmariden alın, sütü cezvede kaynayacak kadar ısıtın, yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın, sarılardan iki tanesi ile şekeri çırpın (diğer iki sarıyı kullanmayacağız ),  kaynayan sütü çırptığınız şekerli yumurta sarısına azar azar ilave ederek çırpmaya devam edin, birden dökmeyin yoksa yumurtalar katılaşır, bu karışımı eriyen çikolatalarınızla birleştirin, 4 adet yumurta akını bir çırpma kabına koyarak içinde su kaynayan bir tencere üzerine oturtup çırpmaya başlayın, parmağınızla ısısını kontrol edin, ılıklığı hissetmeye başladığınızda benmariden alın, bir fiske tuz ilave ederek çırpmaya devam edin, iyice kar olduktan sonra bu karışımı da yavaş yavaş bir kaşık yardımıyla çikolatalı karışıma yedirin, buzdolabında soğutulmuş hazır kremayı koyu kıvamlı kremşanti kıvamına gelinceye kadar çırpın, bunu da yine bir kaşık yardımıyla çikolatalı karışıma narin hareketlerle havasını söndürmeden yedirin, 
homojen olduktan sonra küçük kuplara dökerek buzdolabına kaldırın, birkaç saat içerisinde servis edilecek katılığa ulaşacaktır, üzerini istediğiniz gibi süsleyin, Afiyet&şifa olsun..

22 Mart 2016 Salı

Çiğ brokoli salatası..

Aman çiğ brokoliden karnabahardan salata mı olurmuş demeyin, mutlaka deneyin, ama çok yemeyin, biraz gaz yapabiliyor.. Kim denediyse çok beğendi ,
Malzemeler,
Bir demet brokolinin sadece çiçek kısımları,
Aynı şekilde bir küçük yuvarlak karnabaharın Çiçek kısımları,
Yarım demet dereotu,
Bir su bardağı ceviz içi (salatanın vazgeçilmezi) ,
Yarım demet yeşil soğan ( sevmeyenler koymayabilir),
Limon,
Yağ,
Tuz,
Nar ekşisi,
Yapılışı:
Çiğ olarak karnabahar ve brokolinin çiçekleri rondoda ince çekilir, dereotu da ince doğranır veya rondodan çekilir, yeşil soğanları da çok ince doğramalısınız, sonra yine ince çekilmiş ceviz içi ile birlikte karıştırıp, yağ limon tuz oranını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz..servis sırasında üzerine nar ekşisi gezdirmeyi unutmayın..salatayı sos ve ceviz eklemeden hazırlayıp 1-2 gün buzdolabında saklayabilirsiniz, ihtiyacınız kadarına ceviz ve sos ekleyerek tüketebilirsiniz..Afiyet&şifa olsun..


18 Mart 2016 Cuma

Püreli Mantar Sote

Malzemeler:
Sote için; 
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı,
İki paket mantar,
3 adet orta boy soğan,
3 diş sarımsak,
pulbiber,
karabiber,
kekik,
tuz,
bir yemek kaşığı toz şeker ,
Püre için;
6 adet orta boy patates,
bir su bardağı süt,
bir yemek kaşığı tereyağ,
tuz,
Üzerine bir avuç rendelenmiş kaşar peyniri, 
en son doğranmış maydanoz
Yapılışı:
Zeytinyağda julyen doğranmış soğanlarınızı ve sarımsağınızı kavurun, iyice kavrulduktan sonra karamelize olması için bir yemek kaşığı kadar toz şeker serpin, birkaç dakika sonra doğranmış mantarlarınızı atın, tuzunu, baharatlarınızı ekleyip suyunu çekene kadar kavurun..Patateslerinizi kabuklarını soyarak tuzlu suda haşlayın, suyunu süzüp süt ve tereyağ ile birlikte iyice ezerek püre haline getirin. Kilitli kek kalıbınızı bir fırça yardımıyla sıvıyağ ile yağlayın. Altına tam yuvarlak şekilde yağlı kağıt yerleştirin. pürenizi kalıba bir kaşık yardımıyla basarak şekillendirin, kenarları biraz şişkin, ortası çukur olsun. Sonra çukur kısma mantar sotenizi düzgünce yayın, bir avuç kadar rendelenmiş kaşar peynirini üzerine serpip sadece üst ısıtıcısı açık fırında kaşarlar eriyinceye kadar pişirin.Çıkınca kilitli kalıbın kenarlarını dikkatlice çıkarın, eğer alt parçadan da ayırmak istiyorsanız yağlı kağıt ile birlikte serviz tabağınıza yerleştirin.Doğranmış maydanoz serpin, pasta gibi üçgen dilimleyerek servis yapabilirsiniz..Afiyet&şifa olsun..



17 Mart 2016 Perşembe

Şekerpare tatlısı..

                                 
Bu tarif harika oluyor.. Mutlaka deneyin..
Malzemeler:
Yarım paket yumuşamış margarin,
yarım su bardağı sıvıyağ,
yarım su bardağı toz şeker,
yarım çay kaşığı tuz,
iki yumurta,
bir paket vanilya,
bir paket kabartma tozu,
Aldığı kadar un,
3 yemek kaşığı irmik,
25-30 adet fındık,
Şerbeti için
2 su bardağı toz şeker,
3 su bardağı su,
bir çay kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Margarin, sıvıyağ, yumurta, yarım su bardağı şeker, tuz karıştırılır, un ilave edilerek unun üzerine kabartma tozu ve vanilya eklenip yoğurulur, normal kurabiye hamurları için hamur elimizi bırakınca un ilavesini keselim demiştik, bu tarifte elimizi bıraktıktan sonra yaklaşık yarım su bardağı kadar daha un ilave edip yoğuralım, sonra hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayalım, 3 yemek kaşığı irmiğin bulunduğu tabağın içine atıp üzerini irmiğe bulayalım, tepsiye dizelim, tepsinizi yağlamanıza gerek yok, herbirinin ortasına bir fındığı derin olarak yerleştirelim ( pişerken fındıklar yukarıda kalmasın diye). Önceden ısıtılmış 180 derece fırında alt-üst pembeleşinceye kadar pişirelim. Bu arada 2 su bardağı toz şeker ile 3 su bardağı suyu kaynatalım, kaynamaya başladıktan 10 dk sonra limon suyunu ilave edip birkaç dakika sonra ocaktan alalım.Şekerpareler de şerbet de ılık hatta oda ısısında olmalı, bir kaşık yardımıyla herbirinin üzerine şerbetimizi gezdirelim. Şerbeti çekmesi için birkaç saat beklemesi gerekiyor, Afiyet&şifa olsun..

16 Mart 2016 Çarşamba

Peynirli domatesli biberli poğaçam..

Bu poğaça peynirli, domatesli, biberli hem de çok afilli.. :).. Görüntüsü de lezzeti de harika.. şiddetle tavsiye ediyorum..Geçen sabah kahvaltısında ben ikinci tepsinin pişmesiyle ilgilenirken birincisi bitmişti..:)

Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt,
yarım su bardağı sıvıyağ,
2 yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak),
bir çay kaşığı tuz,
bir tatlı kaşığı toz şeker,
yarım paket kuru toz maya,
aldığı kadar un,
İçine,
peynir (dilimlenecek bir peynir türü olursa iyi olur),
domates,
yeşil biber,
siyah zeytin,
Yapılışı:
Süt, sıvıyağ, tuz, şeker ve bir yumurta ile diğer yumurtanın beyazını karıştıralım, unu ekleyip üzerine toz mayayı serptikten sonra yumuşak bir hamur elde edelim, hamur yumuşak olsun ama elinize de yapışmasın..yarım saat ılık bir ortamda dinlendirdikten sonra tezgahınızı unlayarak bir cm kalınlığında hamurunuzu merdane yardımıyla açın,  açtığınız hamuru yuvarlak parçalar halinde kesecek bir kalıbınız yoksa elinizle de resimde görüldüğü gibi yuvarlak parçalar elde edebilirsiniz , ben de keserken metal bir konserve kutusu kullandım. Daha küçük bir kalıpla keserseniz şekil vermekte zorlanabilirsiniz, Resimde görüldüğü gibi peyniri (ben dil peyniri kullandım),domatesin sadece kabuktaki sert kısmını, dilimlediğiniz yeşil biberi yerleştirin ve kanatları birleştirin, birleştirirken iyice yapıştığından emin olun ki pişerken açılmasın, Tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra ortalarına birer siyah zeytin yerleştirelim, önceden 5 dakika ısıtılmış 200 derece fırında alt üst kızarıncaya kadar pişirelim..Yaklaşık 20 adet poğaça çıkıyor, tepsiniz almayabilir, çok yakın dizmemek için ikinci küçük bir tepsiye ihtiyaç duyabilirsiniz..Tepsinizi yağlamayı unutmayın..



Afiyet&şifa olsun..

15 Mart 2016 Salı

Kabak Tarator


Malzemeler:
2 adet kabak
2 adet havuç
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
karabiber
tuz
1 diş sarımsak
Yapılışı:
Yapışmayan bir tavada zeytinyağı ile unu kavurun, üzerine önce rendelediğiniz havuçları atın, biraz kavurduktan sonra rendelenmiş kabaklarınızı , bir fiske karabiber ve yarım çay kaşığı tuz atın, sebzeler suyunu çekene kadar pişirin. Soğumaya bırakın. Diğer taraftan yoğurt sarımsak bir tutam tuz ve mayonez ile birlikte bir sos hazırlayın.Kavrulmuş sebzelerinizle karıştırın..Üzerine ceviz de ekleyebilirsiniz.. Yemek veya çay sofralarınıza çok yakışacak.. ..Afiyet&şifa olsun..



14 Mart 2016 Pazartesi

Çikolatalı irmikli toplar..

Bugün 14 Mart.. Herkes Tıp bayramını hatırlarken biz 3. ayın 14'ü : 3,14 ... Dünya Pi Gününe hazırlık yaptık..Fıstıklı, çikolata kaplamalı, içi bol hindistan cevizli irmikli toplar.. Okul etkinliği derken bize çok etkin bir lezzet keyfi oldu..:)



Malzemeler:
1 litre süt,
1.5 su bardağı irmik,
1 su bardağı toz şeker,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1 paket vanilya,
yarım çay kaşığı tuz,
5 yemek kaşığı hindistan cevizi,
Üzeri için,
yarım paket hazır krema,
1 paket bitter çikolata (kare olanlardan),
2 paket sütlü çikolata ( kare olanlardan),
2 yemek kaşığı kahvaltılık çikolata,
çekilmiş fıstık veya fındık, ceviz..vs..
Yapılışı:
İrmikli toplar için süt, irmik,şeker,tereyağ ve tuzu karıştırarak pişirin, hamur kıvamı gibi yoğun olacak, kaynamaya başlayınca vanilyasını karıştırıp ocaktan alın, soğumaya bırakın.. Elinizi yakmayacak kıvama geldiğinde hindistan cevizini de katıp karıştırın, elinizi ıslatarak ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yapın.. Toplarınız hazır olunca çikolata sosunu hazırlayın, Benmari usulü Krema ve çikolatayı eritin, kahvaltılık çikolatayı da ilave edip karıştırın, ocaktan alın, sosunuzun topların üzerinde kalabilmesi için biraz koyu olması lazım, o yüzden sosun içine topları hemen atmayın, biraz soğuyup kıvama gelmesini bekleyin, çok da soğuyup donmasın diye bu arada birer deneme yapabilirsiniz, baktınız sosla toplar bütünleşiyor, hızlı bir şekilde diğer bütün toplarınızı sosun içine batırıp çıkarın, yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizin, sonrasında toplarınızı istediğiniz görünüme kavuşturun, Fıstık, ceviz, fındık, hindistan cevizi, renkli şekerler, boncuk çikolatalar kullanabilirsiniz..çok narin yapıda olmadıkları için istediğiniz gibi yuvarlarsınız, Sunumu rengarenk de yapabilirsiniz.. biraz ondan biraz ondan..Kürdan çatallardan da takıp tüketimini kolaylaştırabilirsiniz..Afiyet&şifa olsun..






10 Mart 2016 Perşembe

KIYMALI BÖREK

Malzemeler:
5 adet hazır böreklik yufka,
1 su bardağı sıvıyağ,
yarım su bardağı süt,
bir şişe maden suyu,
İç Harcı için,
300 gram kıyma,
3 yemek kaşığı sıvıyağ
bir adet kuru soğan,
bir tutam maydanoz,
karabiber,
pulbiber,
tuz,
Üzerine bir yumurtanın sarısı
Yapılışı:
önce iç harcı hazırlayalım, 3 yemek kaşığı sıvıyağda soğanı ince doğrayıp kavuralım, sonra kıymayı ekleyip pişirelim, en son karabiber, pulbiber, tuz ve ince doğranmış maydanozu ekleyip 1-2 dakika sonra ocaktan alalım.. Diğer taraftan 1 su bardağı sıvıyağ, yarım su bardağı süt ve bir şişe maden suyunu karıştıralım, bir yufkayı tezgahımıza açalım, her yerini ıslatacak şekilde bu karışımdan 6-7 yemek kaşığı sürelim,ikiye katlayıp üstte kalan kısma tekrar bu karışımdan sürüp, kıymalı iç harcımızı resimde görüldüğü gibi koyalım, sonra iki kenarını bir parça içe alıp uzunca bir rulo şeklinde saralım, bu ruloyu 4 veya 5 (büyüklüğünü nasıl isterseniz) eşit parçaya bölüp yağlı kağıt serilmiş tepsiye yanyana dizelim, bütün yufkalara aynı işelmi uygulayıp kalan yağ-süt-soda karışımını böreklerin üzerine sürelim, Eğer vaktiniz varsa yufkaların karışımı içine alması için bir süre (1-2 saat) buzdolabında bekletelim, sonra herbirinin üzerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürüp 200 derece fırında (turbosu açıkken) alt-üst kızarıncaya kadar pişirelim, bizim mutfakta çok sevilenler listesinde, umarım size de Afiyet&şifa olur..




9 Mart 2016 Çarşamba

BAKLA KAVURMASI

Malzemeler:
yarım kg taze bakla,
bir yemek kaşığı tereyağ,
bir çay kaşığı toz şeker,
bir kase yoğurt,
tuz,
bir diş sarımsak ,
üzeri için,
yarım çay bardağı zeytinyağı,
pulbiber,
Varsa kurutulmuş biber ve domates,
Yapılışı:
Taze baklalarınızı yıkayıp, ayıklayıp, 2-3 cm boyunda doğrayın. Az suda yumuşayıncaya kadar haşlayın, (ben düdüklü tencerede 10 dk kadar haşladım) .Bir yemek kaşığı tereyağda suyu süzülmüş baklalarınızı bir çay kaşığı toz şeker ve yarım çay kaşığı tuz ile birlikte kavurun.. Diğer taraftan yoğurt, sarımsak ve tuz ile birlikte sos hazırlayın, Üzerinin sunumu için pulbiberi zeytinyağı ,kurutulmuş biber ve domates ile birlikte 2-3 dakika yakın.. Ev yoğurdu kullanıyorsanız biraz süzmenizi öneriyorum, sosunuzun kıvamlı olması için..Kurutulmuş biber ve domatesi de kullanmak için sadece yıkamanız yeterli, yerken sert oluyor ama lezzeti ve sunumu keyifli bence..Afiyet&şifa olsun..
 

8 Mart 2016 Salı

Vişneli Kek..

Malzemeler:
3 yumurta,
1 su bardağı pudra şekeri,
yarım su bardağı sıvıyağ,
yarım paket yumuşamış margarin,
yarım su bardağı süt,
5 yemek kaşığı damla çikolata,
bir kase çekirdeksiz taze vişne (ben dipfrizden çıkardım),
2 yemek kaşığı toz şeker,
2 su bardağı un,
bir paket vanilya,
bir paket kabartma tozu,
Yapılışı:
ymuşamış margarin pudra şekeri ve bir yumurta çırpılır, sonra birer birer diğer yumurtalar eklenir, sonra sıvıyağ, süt, un , unun üzerine kabartma tozu, vanilya eklenir, çırpılır, en son damla çikolata eklenir, karıştırılır, 26 cm çapında kilitli kek kalıbına bir kaşık yardımıyla eşit bir şekilde dağıtılır. Normal kek kıvamından daha yoğun olacak hamurunuz, vişnelerinizin çekirdeklerini siz çıkardıysanız biraz suyunun süzülmesini bekleyin, sonra iki yemek kaşığı toz şeker ile karıştırıp elinizle kek hamurunuzun üzerine dağıtın, 180 derece fırında alt üst kızarıncaya kadar pişirin, kalıptan çıkarmak için soğumasını bekleyin, afiyet&şifa olsun..


7 Mart 2016 Pazartesi

SOĞAN DOLMASI

Çok lezzetli bir yemek..
Malzemeler:
5 büyük boy soğan,
250 gram kıyma,
bir su bardağı pirinç,
bir yemek kaşığı pilavlık bulgur,
üç yemek kaşığı domates salçası,
bir tatlı kaşığı biber salçası (ben acı kullandım),
yarım çay kaşığı karabiber,
bir çay kaşığı tuz,
bir çay kaşığı sumak,
bir tatlı kaşığı nar ekşisi,
yarım demet dereotu,
yarım su bardağı zeytinyağı,
Yapılışı:
4 soğanı resimde görüldüğü gibi soyup, tek taraflı kesi atıp kaynayan suda 10 dk haşlayın, sudan çıkarıp soğumaya bırakın, diğer taraftan kalan bir soğanı ve yarım demet dereotunu ince doğrayın, diğer malzemeler içinden iki yemek kaşığı zeytinyağı ve  bir yemek kaşığı domates salçasını ayırıp kalanların hepsini doğranmış soğanlarla ve dereotu ile birlikte yoğurun, ayırdığınız zeytinyağı ve salçayı yemeği pişirirken suyunda kullanın, haşladığınız soğanları yaprak yaprak ayırın, yapraklar içe doğru küçüldüğünden irili ufaklı dolmalarınız olacaktır, onların büyüklüğüne göre soğan yapraklarınızın içine hazırladığınız dolma içinden koyarak kendi etrafında sarın, tencereye yatay dizin, en son üzerine düz bir cam tabak kapatıp, 3 su bardağı kaynamış su-bir yemek kaşığı salça-iki yemek kaşığı zeytinyağı-bir fiske tuz karışımı içinde soğanların yumuşadığından emin oluncaya kadar kısık ateşte yavaş yavaş pişirin, istediğiniz yumuşaklığa gelinceye kadar ihtiyaç duyduğunuzda kaynamış su ilavesi yapabilirsiniz.Afiyet&şifa olsun..


PİRİNÇLİ SALATA

Balığın yanına hem çok yakışıyor, hem de balık sofralarınızın doyurucu olmasını sağlıyor, tabi isterseniz çay partilerinizin menüsünde de yer alabilir..20160228_180754~2.jpg görüntüleniyor
Malzemeler:
1 su bardağı pirinç,
yarım çay bardağı zeytinyağı,
iki adet havuç,
7-8 sap yeşil soğan,
yarım demet maydonoz,
yarım demet dereotu,
bir küçük konserve mısır,
limon,
tuz,
karabiber,
kekik,
yapılışı:
Yarım çay bardağı zeytinyağı kullanarak bir su bardağı pirinç ile bildiğiniz gibi bir pilav pişirin..Piştikten sonra dinlenmeye bırakın, diğer taraftan soğanı, dereotunu, maydonozu ince doğrayın, mısırın suyunu süzüp salatanıza ilave edin, havuçları rondodan ince çekerek ilave edin. Sonra bir limonun suyunu, 4 yemek kaşığı zeytinyağını, bir miktar tuz, bir fiske karabiber ve bir tutam kekiği karıştırarak salatanızın sosunu hazırlayın , bu sosu da ilave ederek yavaş hareketlerle salatanızı karıştırın, tuz ve limon miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz..Afiyet&şifa olsun..

20160228_180754~2.jpg görüntüleniyor

4 Mart 2016 Cuma

patatesli poğaça

fırından çıkar çıkmaz tepsinin etrafında bir kalabalık oluştu.. Fotoğrafı çekmek için özel çaba sarfettim..:).. seviyorum oburikslerimi...

Malzemeler:
Hamuru için,
1 su bardağı ılık süt,
yarım su bardağı sıvıyağ,
yarım paket yaş maya,
bir tatlı kaşığı toz şeker,
bir çay kaşığı tuz,
1 yumurtanın beyazı (sarısını üzeri için ayırıyoruz)
2,5 su bardağı un
iç harcı için;
3 adet haşlanmış patates,
1 adet soğan,
4 yemek kaşığı sıvıyağ,
bir çay kaşığı salça,
nane, pulbiber, karabiber, tuz,
üzerine ,
bir yumurta sarısı,
kuru haşhaş.
Hamurun arasına sürmek için ,
eritilmiş yarım paket margarin
Yapılışı:
süt , sıvıyağ, şeker, tuz ve maya eriyinceye kadar karıştırılır, un ilave ederek yumuşak bir hamur elde edilir, un miktarı kullandığınız bardakların ölçüsüne göre az da olsa farklılık gösterebileceğinden yavaş yavaş ilave etmenizi, hamur elinizi bıraktığında un ilavesini durdurmanızı öneririm, hamuru dinlendirmeden üç parçaya ayırıyoruz, düz bir zeminde hafif unlayarak bir merdane ya da oklava yardımıyla herbirini 40-45 cm çapında açıyoruz, (açabildiğiniz kadar açsanız da olur, ince olmadı diye endişelenmeyin), üzerine 3-4 yemek kaşığı eritilmiş margarinden sürüyoruz ve zarf şeklinde kapatıp rulo yapıyoruz, herbir parçaya bu işlemi yaptıktan sonra bir tabak üzerine alıp buzdolabına kaldırıyoruz, bu arada patatesli harcımızı hazırlayabiliriz, bir tavada sıvıyağda küçük doğranmış soğanları kavurup, salça ve baharatları ilave ediyoruz, biraz daha kavurduktan sonra ezilmiş haşlanmış patatesleri de ilave edip ,3-5 dk kavurduktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakabiliriz.. buzdolabından sırayla çıkardığımız hamur parçalarını un yardımıyla düz bir zeminde tekrar 25 cm çapında açıyoruz, bir bıçak yardımıyla 10-12 kare parçaya bölüp, herbir parçanın içine bir çay kaşığı dolusu patatesli harçtan koyarak zarf şeklinde kapatıp tepsiye ters olarak diziyoruz, (zarf kapakları alta gelecek), üzerine yumurta sarısı sürüp haşhaş veya çörekotu ile süsleyebilrsiniz..Önceden 50 dereceye ısıtılmış fırında 10 dakika beklettikten sonra 200 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirebilirsiniz..Afiyet&şifa olsun..


                                                                         

3 Mart 2016 Perşembe

BADEMLİ KURABİYE

lezzeti değil ama görüntü olarak acıbademin kuzeni..:) Kim yediyse çok sevdi.. Garantili tariflerden..
Malzemeler:
yarım paket yumuşamış margarin
yarım su bardağı sıvıyağ
yarım su bardağı toz şeker
yarım su bardağı nişasta
iki yumurta (birinin beyazı ayrılacak)
bir paket vanilya
bir paket kabartma tozu
bir tatlı kaşığı tarçın
2 su bardağı un
Üzeri için;
bir yumurta beyazı
iki yemek kaşığı toz şeker
bir avuç badem
Yapılışı:
Un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeler karıştırlır, un ve üzerine kabartma tozu ilave edilerek yumuşak ve  tarçından dolayı rengi biraz esmer bir hamur elde edilir.fırın tepsinizi yağlamanıza gerek yok. ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayarak üste gelecek kısmını önce yumurta beyazına sonra toz şekere batırıp tepsiye dizin, sonra herbirinin tam ortasına bademleri çukur açtırarak yerleştirin, bu sırada  kurabiyelerinizin yüzeyine de hafif bastırmış olursunuz, ama çok yassı olması için ekstra çaba sarfetmeyin, çünkü pişerken hem çatlayacaklar, hem de yayılacaklar..Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakikada pişecektir,  kurabiyeleriniz çatlamış ve üzeri hafif pembeleşmeye başlamışsa fırından çıkarın, yemek için soğumasını bekleyin, aksi durumda dağılır..:) Afiyet&şifa olsun..


2 Mart 2016 Çarşamba

Kaşarlı Köfte..

Kremalı mantar sote eşliğinde..
Malzemeler:
500 gr kıyma,
1 adet soğan,
1 diş sarımsak,
1 yumurta,
5 yemek kaşığı galeta unu veya bayat ekmek ,
bir avuç maydanoz,
tuz, karabiber,pulbiber,
ince ve küçük kare şeklinde doğranmış kaşar peyniri,
kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı:
soğan ve sarımsağı rondodan çekerek diğer malzemelerle birlikte güzelce köfte yoğuruyoruz..bir süre buzdolabında dinlendirecek olursanız daha güzel oluyor..Kızartmadan önce elinize ince bir şekilde köftenizi açın, içine kaşar dilimi koyup tekrar üzerini kapatın.. normalden biraz daha kalın köfteniz olacağı için daha yavaş kızartın ve mutlaka sıcak servis yapın..ben köftelerin sonuna geldiğimde aynı tavaya birkaç çeri domates atıyorum..onları da hafif soteleyince köftelerin yanına yakışıyor..
Kremalı mantar soteyi yaparken,
sıvıyağda tavada jülyen doğranmış bol soğan, iki diş sarımsağı kavuruyorum, hafif karamelize olsun diye bir yemek kaşığı kadar şeker ilave ediyorum, üzerine bir paket doğranmış mantarı ve kekik, karabiber, pulbiber, tuz ilave edip yüksek ateşte kavurmaya devam ediyorum, iyice piştikten sonra 3 yemek kaşığı kadar hazır krema ilave edip, 1-2 dakika sonra ocaktan alıyorum.. servise hazır.. Afiyet&şifa olsun..


1 Mart 2016 Salı

Çikolata soslu tava keki..


Fırında yapılan keklere göre daha yumuşak, çikolata sosuna daha çok yakıştı..
Malzemeler:
3 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı kakao
bir paket vanilya
bir paket kabartma tozu
2 su bardağı un
tavayı yağlamak için margarin
pişirmek için alüminyum folyo
üzeri için ,
bir paket bitter çikolata
bir su bardağı süt
isteğinize göre meyveler..
Yapılışı:
yumurta ile şeker çırpılır, süt, sıvıyağ, kakao, vanilya eklenerek tekrar çırpılır, bu karışımdan bir su bardağı  sosunda kullanılmak üzere ayrılır, kalan kısmına un ve kabartma tozu eklenerek normal kek kıvamında bir hamur elde edilir. 26 cm çapında yapışmayan bir tava katı margarinle yağlanır, kek hamuru tavaya eşit şekilde dağıtılır, tavanın alt çapını kaplayacak ölçüde 3-4 kat alüminyum folyo ocağınızın büyük gözünün üzerine yerleştirilir, tavanın kapağı kapatılarak kısık ateşte folyo üzerinde kek 1 saat süre ile pişirilir, üzerinin tamamen piştiğinden emin olmalısınız. kekiniz soğurken küçük bir tencerede ayırdığınız kek sosu ile bir su bardağı süt ve bir paket bitter çikolata kaynayıncaya kadar pişirilir, ters çevirerek tavadan çıkardığınız kek üzerine dökülür..Sunum ve üzerini süslemek size kalmış.. Ben bitter ve meyvenin buluştuğu tadı çok seviyorum..Bu mevsimdeki çileklere biraz lezzet dokunuşu olsun diye de toz şekere batırdım.. Size de afiyet&şifa olur umarım..