4 Mart 2016 Cuma

patatesli poğaça

fırından çıkar çıkmaz tepsinin etrafında bir kalabalık oluştu.. Fotoğrafı çekmek için özel çaba sarfettim..:).. seviyorum oburikslerimi...

Malzemeler:
Hamuru için,
1 su bardağı ılık süt,
yarım su bardağı sıvıyağ,
yarım paket yaş maya,
bir tatlı kaşığı toz şeker,
bir çay kaşığı tuz,
1 yumurtanın beyazı (sarısını üzeri için ayırıyoruz)
2,5 su bardağı un
iç harcı için;
3 adet haşlanmış patates,
1 adet soğan,
4 yemek kaşığı sıvıyağ,
bir çay kaşığı salça,
nane, pulbiber, karabiber, tuz,
üzerine ,
bir yumurta sarısı,
kuru haşhaş.
Hamurun arasına sürmek için ,
eritilmiş yarım paket margarin
Yapılışı:
süt , sıvıyağ, şeker, tuz ve maya eriyinceye kadar karıştırılır, un ilave ederek yumuşak bir hamur elde edilir, un miktarı kullandığınız bardakların ölçüsüne göre az da olsa farklılık gösterebileceğinden yavaş yavaş ilave etmenizi, hamur elinizi bıraktığında un ilavesini durdurmanızı öneririm, hamuru dinlendirmeden üç parçaya ayırıyoruz, düz bir zeminde hafif unlayarak bir merdane ya da oklava yardımıyla herbirini 40-45 cm çapında açıyoruz, (açabildiğiniz kadar açsanız da olur, ince olmadı diye endişelenmeyin), üzerine 3-4 yemek kaşığı eritilmiş margarinden sürüyoruz ve zarf şeklinde kapatıp rulo yapıyoruz, herbir parçaya bu işlemi yaptıktan sonra bir tabak üzerine alıp buzdolabına kaldırıyoruz, bu arada patatesli harcımızı hazırlayabiliriz, bir tavada sıvıyağda küçük doğranmış soğanları kavurup, salça ve baharatları ilave ediyoruz, biraz daha kavurduktan sonra ezilmiş haşlanmış patatesleri de ilave edip ,3-5 dk kavurduktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakabiliriz.. buzdolabından sırayla çıkardığımız hamur parçalarını un yardımıyla düz bir zeminde tekrar 25 cm çapında açıyoruz, bir bıçak yardımıyla 10-12 kare parçaya bölüp, herbir parçanın içine bir çay kaşığı dolusu patatesli harçtan koyarak zarf şeklinde kapatıp tepsiye ters olarak diziyoruz, (zarf kapakları alta gelecek), üzerine yumurta sarısı sürüp haşhaş veya çörekotu ile süsleyebilrsiniz..Önceden 50 dereceye ısıtılmış fırında 10 dakika beklettikten sonra 200 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirebilirsiniz..Afiyet&şifa olsun..


                                                                         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder