7 Mart 2016 Pazartesi

SOĞAN DOLMASI

Çok lezzetli bir yemek..
Malzemeler:
5 büyük boy soğan,
250 gram kıyma,
bir su bardağı pirinç,
bir yemek kaşığı pilavlık bulgur,
üç yemek kaşığı domates salçası,
bir tatlı kaşığı biber salçası (ben acı kullandım),
yarım çay kaşığı karabiber,
bir çay kaşığı tuz,
bir çay kaşığı sumak,
bir tatlı kaşığı nar ekşisi,
yarım demet dereotu,
yarım su bardağı zeytinyağı,
Yapılışı:
4 soğanı resimde görüldüğü gibi soyup, tek taraflı kesi atıp kaynayan suda 10 dk haşlayın, sudan çıkarıp soğumaya bırakın, diğer taraftan kalan bir soğanı ve yarım demet dereotunu ince doğrayın, diğer malzemeler içinden iki yemek kaşığı zeytinyağı ve  bir yemek kaşığı domates salçasını ayırıp kalanların hepsini doğranmış soğanlarla ve dereotu ile birlikte yoğurun, ayırdığınız zeytinyağı ve salçayı yemeği pişirirken suyunda kullanın, haşladığınız soğanları yaprak yaprak ayırın, yapraklar içe doğru küçüldüğünden irili ufaklı dolmalarınız olacaktır, onların büyüklüğüne göre soğan yapraklarınızın içine hazırladığınız dolma içinden koyarak kendi etrafında sarın, tencereye yatay dizin, en son üzerine düz bir cam tabak kapatıp, 3 su bardağı kaynamış su-bir yemek kaşığı salça-iki yemek kaşığı zeytinyağı-bir fiske tuz karışımı içinde soğanların yumuşadığından emin oluncaya kadar kısık ateşte yavaş yavaş pişirin, istediğiniz yumuşaklığa gelinceye kadar ihtiyaç duyduğunuzda kaynamış su ilavesi yapabilirsiniz.Afiyet&şifa olsun..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder