''Donut'' yazıp donat diyenler var, danıt diyenler var, yazıldığı gibi telaffuz edenler var.. Bence de bu karmaşaya ne gerek var...çikolatalı çörek işte.. hadi olsun da amerikan çöreği diyelim..
Ne şekilde hitap edeceğiniz size kalmış, ama aşağıdaki şekilde yapmanızı tavsiye ederim...
Hamuru için:
1 su bardağı ılık süt
yarım su bardağı toz şeker
iki yemek kaşığı dolusu yumuşamış tereyağ
bir fiske tuz
1 yumurta
1 paket vanilya
1 paket toz maya
aldığı kadar un
kızartmak için sıvıyağ
Un ve maya hariç malzemeleri karıştıralım, unun üzerine mayayı serperek hamurumuzu yoğuralım. Hamurun kıvamı klasik mayalı hamur kıvamı gibi çok yumuşak olmamalı, merdane ile açtığımızda ya da kalıp ile kestiğimizde hamur kendini toplamıyor, formunu koruyorsa kıvamı iyi demektir.
hamuru hazırladıktan sonra yarım saat dinlendirip öyle açmaya başlayalım,
merdane ile bir cm kalınlığında açtığımız hamurdan simit şeklinde şekiller elde edeceğiz, ben bir büyük bir de küçük yuvarlak kurabiye kalıbından yararlandım, bu formu vermek için evde uyarlayabileceğiniz ekipman seçimi ile çöreklerinizin büyüklüğü size kalmış.. Bir taraftan şekil veririken diğer taraftan da kızartmaya başlayabilirsiniz.. Kızartma tava&tencerenizde yağ miktarını en az 2 cm derinliğinde olacak gibi ayarlamalısınız, ocağın ateşi de orta ayarda olsun..Kızartırken alt üst etmek gerekiyor, o yüzden maşanızı hazırlayın, üzerine peçete veya kağıt havlu serdiğiniz yayvan bir cam tabağa kızaranları biriktirebilirsiniz..
Gelelim çikolata kısmına,
2 paket bitter ,2 paket sütlü çikolata (kare olanlardan)
yarım paket hazır krema (yoksa yarım çay bardağı süt de olur)
renkli veya kakaolu pasta şekerleri veya hindistan cevizi veya fındık&fıstık&ceviz
küçük bir tencere veya büyük bir cezvenin ağız kısmına oturabilecek cam veya porselen bir kase ayarlayın, tencere veya cezvenizin içine yarısına kadar su doldurun, üzerine oturttuğunuz kasenin içine de çikolata ve kremayı koyup, ocağın üzerine alın, ateş kısık ayarda olsun, yavaş yavaş karıştırarak çikolataların erimesini krema ile karışmasını sağlayın, tamamen eridikten sonra ocağı kapatın ama kaseyi yerinden oynatmayın, çöreklerinizin üst kısmını çikolataya batırın, bir tepsiye dizin, üzerini gönlünüzce süsleyin, ama süslemek için çok geç kalmayın, çikolata donarsa üzerine attıklarınız yapışmayabilir.. Çikolata sevmeyenler ya da alerji problemi olanlar, pudra şekeri ve tarçın karışımı ile de çöreklerini süsleyebilrler.. Afiyet&şifa olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder